Skärgårdsbokning
*** Tourist Info
+358-2-410 6600 if.gninkobsdragraks@ofni må-fr 9-16

image

KIMITOÖN

INKVARTERING

photo Bjärkas är ett sjömanshus i Västanfjärd. Gården har anor från 1800-talets bondeseglationseran. En fd ladugård inrymmer bastu, kafeteria med matsal samt en keramikverkstad. Lägerskolorna inkvarteras i ett stort hus med eget kök, wc och dusch, stort vardagsrum och sovrummen i övre våningen. Bra möjligheter till olika friluftsaktiviteter både sommar och vinter, bl.a. tennis, vandring, andra bollspel, ishockey, skidning. I keramikverkstaden ordnas program för skolgrupper.
photo Labbnäs semesterhem är en fd prästgård invid Dragsfjärds insjö ca 4 km från Dalsbruk, mot Kimito. Huvudbyggnaden inrymmer bekvämt 35 personer och radhuset intill 16 personer. Strandbastu med bra simstrand, utegrill och roddbåtar. Naturstigen berättar om lokalhistoria och naturen runtomkring. Plats för utelekar och bollspel finns.
  Hostel Panget finns nära havstranden och Dragsfjärds kyrkoby. Hostellet har en hemtrevlig miljö och egen ro. Omgivningen består av skog och gräsmattor samt gamla stora träd på gården. Huvudbyggnaden har en stor matsal, sällskapsrum, källarvåning och 2-4 personers sovrum med egen wc, endel rum har egen dusch. 
photo Högsåra pensionat. På ön Högsåra i Dragsfjärds kommun finns också en fd skärgårsskola som numera fungerar som ett pensionat med en lång erfarenhet av lägerskolor. Till Högsåra trafikerar en färja från fastlandssidan nära Kasnäs. Logiutrymmen finns för 60 personer i 2-6 personers rum. Dusch och wc i nedre våningen. På gården plats för spel och sport. Strandbastu och roddbåtar.
photo Peti & Puuro stugby finns på ön Rosala, som hör till Dragsfjärds kommun. I närheten finns bl.a. Rosala vikingacentrum, som är ett populärt besöksmål. I stugbyn finns bäddplatser för ca 30 personer i stugor av olika storlekar. Stugbyn har två strandbastun, gemensamma urymmen för bespisning samt ett grillhus. Ön erbjuder också bra möjligheter till vandring och cykling. Resan till fastlandet tar ca 30 minuter med förbindelsebåten Aura, som har flera turer per dag.
photo Vänö är en av utskärsöarna i Dragsfjärds kommun. Resan till fastlandet med förbindelsebåten tar en timme. Inkvartering för lägerskolor erbjuds i stugor invid stranden, ca 20 bäddplatser, en skild strandbastu och dusch. I kulturhuset, som är föreningen Vänö Vänners föreningshus, kan en större grupp övernatta billigt på liggunderlag, i sovsäckar. Ett grillhus, naturstig, kapell, sandstrand, guidning, fårfarm med vallhundar, fiske, kajaker och roddbåtar, spelplan för bollspel, pingis.

EXEMPEL PÅ ETT VECKOPROGRAM

Dag 1. photo Ankomst till Kimitoön. En gammaldags skoldag på Sagalunds friluftsmuseum, lunch. Ankomst på eftermiddagen till inkvarteringsstället. Egen tid, spel och utelekar.
Dag 2.
photo
photo Gruppen bekantar sig med Blåmusslans naturum i Kasnäs, seglar därifrån med Kimitoöskutan Eugenia till Högsåra och bekantar sig där med lotsmuseet vid Kejsarhamnen. På den traditionella segelskutan deltar alla i de arbeten som seglingen innebär och får lära sig om bondeseglatstiden.
Dag 3. Äventyrsbana i skogen och en guidad vandring. (Vi tillbringar hela dagen i skogen.)
Dag 4.
photo
photo En dag som viking i Rosala + Bengtskärs fyr.
Eller:
Fiske och fårfarm med vallhundar på Vänö + En dag som viking i Rosala. Eget kvällsprogram, (strandbastu, plättkalas, disco) eller ett nattäventyr i skogen.
Dag 5. Packandet av väskor , grupparbete / frågesport om lägerskolan, lunch, hemresan börjar.

Till helpensionslogin för lägerskolor hör två varma måltider, samt frukost och kvällsbit. Ibland kan matsäcken på utflykten ersätta lunchen eller kvällsbiten kan vara korvgrillning och plättar vid öppen eld. Det är viktigt för oss att lägerskolan innebär positiva upplevelser och därtill behövs en mätt mage, varma kläder och tillräckligt med sömn.

Alternativ: Innehållet på veckoprogrammet kan ändras enligt era önskemål. En beskrivning av olika program följer. Berätta för oss vilka programalternativ intresserar dig. Då man planerar programtidtabellen och resorna möjligast ändamålsenligt kan man spara i kostnaderna. Vi kan också ordna en lokal buss till ert förfogande under lägerskolan.

Du kan välja delar av veckoprogrammet eller komma på en endagsutflykt. Vi hjälper dig att hitta den lämligaste inkvarteringen för din grupp och ordnar programmet så att onödiga transporter uteblir. Ett välplanerat program underlättar genomförandet av lägerskolan och sparar på kostnaderna. Vi tar hand om arrangemangen i den här ändan – Ni väljer innehållet för lägerskolan så att det på bästa möjliga sättet betjänar undervisningen.

Priser: Begär en offert av oss. Inkvarteringspriset, priset på program och transporterna mellan olika sevärdheter varierar. Därför behöver vi en programstomme för att kunna ge en prisoffert.

 

SEVÄRDHETER OCH PROGRAM PÅ KIMITOÖN

Sagalund, Kimito är ett friluftsmuseum, som dess grundare Nils-Oskar Jansson ville förverkliga med Skansen som modell. På Sagalunds område finns 47 gamla byggnader från ett tingshus till allmogebyggnader. I mitten av området finns en historisk rosenträdgård. Tjuda pedagogi är en skolbyggnad från 1600-talet. Där får skoleleverna uppleva undervisning enligt 100 år gamla metoder. Läraren är sträng och anteckningarna görs på en griffeltavla. Sagalund gör historien levande med hjälp av olika händelser och rollfigurer. Museet har olika variabla utställningar, museibutik och café. Programmet för skolgrupper tar ca 3 timmar.

Eugenia-jakten gör också historien levande. Kimitoön har långa anor i bondseglation och på stränderna, speciellt i Västanfjärd, byggdes det segelskutor enda till början av förra seklet. Den ursprungliga Eugenia var den sista seglande jakten i Finland med hemhamn i Bolaxin i Hitis skärgård. Den nya Eugenia är en exakt kopia, som vill göra traditionen med segelskutor bekant genom att segla med grupper ute på havet. Resenärerna får delta i arbetet ombord precis som förr i tiden. Priserna är förmånliga för skolgrupper, men det lönar sig att boka båten i god tid. En seglats tar ca 6 timmar eller en överenskommen tid i anspråk.

Dalsbruk Vi får bekanta oss med järnbrukets historia som sträcker sig till 1600-talet och lära oss om liv och leverne vid bruket under en guidad rundvandring i Dalsbruk. Vi vandrar från hamnen till parken, ser den gamla masugnens ruiner, kolugnarna, vandrar vid masugnsträsket och -kärret och bestiger änkornas berg. Vi får höra några spökhistorier också – och bekanta oss med bruksmuseet. Programmet tar ca 3 timmar i anspråk.

Blåmusslans naturum, finns på Kasnäs udden, på Kimitoöns sydligaste spets. Naturumet lär oss om naturen i Skärgårdshavets nationalpark både på öarna och under vattenytan. En geologisk naturstig berättar om utvecklingen av bergsgrunden i skärgården. Naturumets egna guider tar hand om grupperna. Programmet för skolgrupper tar ca 2 timmar.

Vikingacentret Rodeborg på Rosala berättar om vikingatiden och om den farleden som kallas för vikingarnas österled och som för tusen år sedan användes av sjöfarare på deras resor från väst till öst. Man får bekanta sig med vikingatida tron och livsstilen i en rekonstruerad vikingaby och genom utställningar. En tidsresa för skolgrupper tusen år bakåt i tiden. Gruppen klär ut sig till vikingar, steker bröd över öppen eld, offrar till gudarna och får en välsignelse till Hvidekristtron. Programmet tar ca 3 timmar. På beställning även mat på vikingavis.

Bengtskär Fyren står på en liten ö vid det öppna havet. Ön hör till Dragsfjärds kommun. Man imponeras verkligen av den massiva stenbyggnaden med det höga tornet. Fyrens historia med slaget vid kriget och en sann berättelse om barnen på fyren öppnar ögonen för en helt annan värld. Och utsikten från tornet... Om vädret tillåter lönar det sig att göra en utflykt till Bengtskär. Resan från Kasnäs tar en timme, från Rosala en halv timme. För hela utflykten bör man reservera fyra timmar, med guidningen medräknat.

photoVänö är en rätt stor utskärsö med ca 20 året om bosatta. På Vänö finns det tillräckligt att göra även för en par dagars lägerskola, men man kan bra göra endagsutflykter också. Man kan vandra på ön i egen takt längs stigarna bland enbuskarna och vid stränderna, beskåda fåglar, bekanta sig med utskärsnaturen, spela spel på ängen, fiska och paddla eller ro mellan de närbelägna öarna. De bosatta på ön erbjuder även program: fiske med nät och att tillreda fångsten, att se fårfarmen och vallhundarna i sitt arbete, en guidad promenad på ön och samtidigt höra om naturen och livet förr och nu. En förmånlig resa från Kasnäs till Vänö med förbindelsebåten tar en timme. Heldagsprogram med fiske, fårfarm och guidning tar ca 6 timmar. Resa ena vägen med charterbåt.

Högsåra har en historia med sjöfart, lotsverksamhet och farledsskötsel. Farlederna är de "vägar" som båtarna följer och de skall skötas om i likhet med landsvägar. I Högsåra får skolgrupperna bekanta sig med lotsmuseet och Beatas stuga – ett litet museum som berättar om de ensamma skärgårdkvinnornas liv. På ön finns det också djur; biffkor och får.

Holma ligger på ca tio minuters avstånd från Kasnäs udden i Dragsfärds kommun. På Holma kan du vandra runt en naturstig på Skärgårdshavets nationalparks område och se fåren på bete. En utfärd till Holma lämpar sig bra som en lägerskoldag då man befinner sig i Kasnäs-Rosala-Högsåra området.

 

Temaguidningar

Ni kan även boka följande temaguidningar:

  • Planktonprogrammet, där man bekantar sig med algernas och vattenloppornas underbara värld med hjälp av vattenprov, mikroskop och bilder. (2 timmar)
  • Forntidsresa, där eleverna med hjälp av en miniatyrmodell får lära sig hur Kimitoön under de senaste 10 000 år har stigit ur havet. På fornstigen får gruppen bekanta sig med brons- och järntida boplatser. (3 timmar)
  • En terrängvandring till djupet av skogen och historien: Terrängens och stenarnas berättelser, vädersträck utan kompass, växternas värld (1 timme)
  • Växter – ätbara och andra (färgning, läkande växter osv.) (1 timme)